Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Projekt mEATquality – współpraca w terenie naukowców z producentami świń | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Projekt mEATquality – współpraca w terenie naukowców z producentami świń

Nowy międzynarodowy Projekt “Horyzont 2020” o skróconej nazwie mEATquality finansowany z funduszu Unii Europejskiej, realizowany jest przez kilka krajów UE w tym Polskę.

 

 

Prace badawcze w ramach mEATquality obejmują cały cykl produkcji mięsa wieprzowego i drobiowego, od „gospodarstwa na stół”. Projekt koncentruje się na zapewnieniu konsumentom jak  najwyższej jakości mięsa wieprzowego i drobiowego od zwierząt utrzymywanych w warunkach optymalnego poziomu dobrostanu, poprzez poszerzanie wiedzy naukowej i praktycznych rozwiązań, we współpracy z producentami i partnerami w łańcuchu dostaw. Dodatkowe cele projektu to zmniejszenie wpływu produkcji mięsa na środowisko i poprawa zrównoważenia ekonomicznego łańcucha produkcyjnego. Założenia projektu wyniknęły z obserwacji, na przestrzeni ostatnich 10 lat, które wnioskowały, że selekcja prowadzona w kierunku zwiększenia tempa wzrostu oraz zawartości mięsa w tuszy może niekorzystnie wpływać na jego jakość. Program wyszedł naprzeciw oczekiwaniu zmieniających się preferencji konsumentów, którzy świadomie dokonują wyboru produktów pochodzenia zwierzęcego.

 

Projekt będzie realizowany przez zespół 17 organizacji partnerskich specjalizujących się w różnych dyscyplinach i reprezentujących 7 krajów UE. mEATquality jest koordynowany przez Wageningen Research (Holandia), a konsorcjum składa się z 12 partnerów akademickich i ośrodków badawczych, 2 partnerów przemysłowych i 3 organizacji reprezentujących konwencjonalne lub ekologiczne łańcuchy produkcji mięsa.

 

Prace w terenie u producentów świń rozpoczną się już na wiosnę bieżącego roku. Działania na świniach w kraju, jak i u pozostałych europejskich partnerów, koordynuje dr inż. Ewa Sell- Kubiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

 

Poznański zespół naukowców zaprasza polskie gospodarstwa utrzymujące tuczniki do współpracy. W ramach niej zbierane będą parametry niezbędne do anonimowych opracowań statystycznych jak i przeprowadzone zostaną testy żywieniowe. Oceniane, a zarazem porównywane będą parametry uzyskane od mieszańców towarowych i krzyżówek ras wysokomięsnych oraz świń ras rodzimych i prymitywnych w tym: świni złotnickiej białej, złotnickiej pstrej jak i rasy puławskiej.

 

Jak wspomniano wcześniej, prace badacze na terenie kraju będą podzielone na dwa etapy. Pierwszy z nich (zbieranie danych) to przegląd zmienności czynników hodowlanych, które mogą wpływać na jakość mięsa w polskich gospodarstwach. Ocenie zostaną poddane parametry produkcyjne, informacje środowiskowe, dane ekonomiczne i dobrostan zwierząt. 

Natomiast w drugim prowadzone będą testy wzrostowe na tucznikach uwzględniając: rasę zwierząt, dietę, dostępne miejsce w kojcu jak i aspekty środowiskowe w obrębie wyszczególnionych kojców. Całość badań pokrywają fundusze UE.

 

Po zebraniu i opracowaniu wszystkich danych stworzona zostanie przez ekspertów aplikacja usprawniającą prowadzenie produkcji zwierzęcej. Rolnicy, którzy podejmą się współpracy bezpłatnie otrzymają taki program do wykorzystania we własnym gospodarstwie.

 

Więcej informacji można znaleźć na kanałach mediów społecznościowych:

 

https://www.linkedin.com/company/meatquality/

https://www.facebook.com/MEATquality-100780539183964

https://twitter.com/mEATqualityEU

 

Zainteresowanych współpracą producentów świń zapraszamy do kontaktu: Bernadetta Gwoździk (bernadetta.gwozdzik@up.poznan.pl ; tel: + 48 729 100 679)

Zainteresowanych informacjami o projekcie zapraszamy do kontaktu z Ewa Sell- Kubiak (ewa.sell-kubiak@puls.edu.pl)

 

dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska

inż. Bernadetta Gwoździk

 

Redakcja:Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP

 

 

ZałącznikRozmiar
Image icon ULOTKA INFORMACYJNA993.63 KB

WYDZIAŁY