Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Truskawka - królowa superowoców | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Truskawka - królowa superowoców

Truskawki to owoce, na które niecierpliwie czekamy każdej wiosny. Uwodzą aromatem i smakiem. Na dodatek są bardzo zdrowe oraz uważane za afrodyzjak. Niestety mają też swoją ciemniejszą stronę, u niektórych osób mogą wywoływać alergie.

 

 

Choć w ostatnich latach importowane truskawki są dostępne niemal przez cały rok, to żadne nie mogą równać się ze smakiem naszych krajowych. Po koniec kwietnia  rozpoczęły się zbiory z upraw szklarniowych, teraz na rynek wkroczyły truskawki z tuneli foliowych, a pod koniec maja pokażą się te najpyszniejsze, czyli prosto z pola. „Nie każdy wie co to tak naprawdę je, ponieważ z botanicznego punktu widzenia owoc truskawki to jagoda pozorna, wieloorzeszek z licznymi drobnymi owocami właściwymi (orzeszkami). To co nam najbardziej smakuje, to wypukłe, mięsiste dno kwiatowe, na którym osadzone są orzeszki” – tłumaczy dr Jolanta Lisiecka z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

„Truskawka (po łacinie Fragria x ananassa) jest przedstawicielką rodziny różowatych, bliską kuzynką jabłoni, wiśni, śliwy, czereśni i maliny. To amerykańska emigrantka z ciekawym życiorysem, w którym nie brakuje sensacyjnych wątków. Powstała w XVIII wieku w wyniku przypadkowego skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Jest więc właściwie poziomką do kwadratu. W naturze te dwa gatunki miały nikłe szanse by się spotkać, ponieważ pochodzą z dwóch różnych amerykańskich kontynentów. Pierwszy z nich to północnoamerykańska poziomka wirginijska, o niepozornych czerwonych i słodkich owocach. Przez liczne plemiona indiańskie uważana za święty owoc. Podróż do Europy odbyła w XVI wieku. Pomagali jej w tym Anglicy i Francuzi. Drugiego z rodziców, czyli południowoamerykańską poziomkę chilijską, o dość dużych prawie białych owocach, przywiózł do Europy… szpieg francuskiego króla Ludwika XIV. Po sześciomiesięcznej podróży z Chile do portu w Marsylii przypłynęło pięć roślin. Jedna z nich posadzona w Królewskim Ogrodzie Botanicznym we Francji w sąsiedztwie poziomki wirginijskiej wydała atrakcyjne potomstwo. I od tego czasu rozpoczęła się jej światowa kariera. Do Polski truskawka przybyła za sprawą Marii Leszczyńskiej – żony Ludwika XV i została posadzona w ogrodach rodowego zamku w Gołuchowie” – opowiada dr Lisiecka.

 

 

 

WYDZIAŁY