Czy chrząszcze mogą zjadać plastik? Skąd się biorą klony jodły? Czy da się pozyskać energię z kolby kukurydzy? Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu rozpoczyna na swoim YouTube cykl odcinków, popularyzujących badania prowadzone na uczelni. Materiały powstały przy współpracy z w naukowcami ze wszystkich wydziałów UPP, dlatego odbiorcy znajdą tu różnorodną tematykę, od rolnictwa i leśnictwa aż do ekonomii. Filmy będą się pojawiać co miesiąc przez cały rok.
Z uwagi na trwający sezon grzewczy i ostatnie mrozy, którym towarzyszyły wielokrotnie przekroczone normy pyłów zawieszonych PM2,5 i PM10, rozpoczynamy materiałem o badaniach dr Natalii Genstwy z Wydziału Ekonomicznego UPP. Naukowczyni postanowiła przyjrzeć się polskim regionom/województwom i zbadać relację pomiędzy rozwojem gospodarczym a emisją gazów cieplarnianych. Wcześniej przez setki lat panowało bowiem przekonanie, że człowiek może podporządkować sobie przyrodę, a dobra naturalne są po to, żeby zaspokoić potrzeby człowieka. Jednak z biegiem czasu zauważono, że rozwój gospodarczy nie powinien nieść szkód dla środowiska, ponieważ zarówno gospodarka, jak i społeczeństwo w ostateczności całkowicie zależne są od środowiska naturalnego. Obecnie stoimy przed wyzwaniami związanymi z nadmiarem zanieczyszczeń i podnoszeniem się temperatury na Ziemi, co prowadzi do nagłych zjawisk, takich jak powodzie, susze, pożary i tornada. Czy wysoki poziom rozwoju gospodarczego idzie w parze z działaniami w zakresie ochrony środowiska? Zobaczycie to na przykładzie wybranych obszarów Polski już w najbliższy piątek, 19 stycznia o godz. 11:00.
W kolejnych miesiącach pokażemy czy można budować domy ze słomy, czy gospodarka leśna może być bardziej „eko”, czy podczas majówkowych grilli można przyrządzić roślinne mięsa, a także czy chrząszcze są nam w stanie pomóc w pozbyciu się nadmiaru plastiku. W sezonie letnim opowiemy Wam skąd się wzięły jodły, które możecie podziwiać podczas wypraw w Sudety, o tym czy można zrobić lody z buraków i jak z odpadów polowych przygotować nawozy „zero waste”. Przyjrzymy się bioróżnorodności w europejskich miastach i zastanowimy się jak efektywnie wykorzystać to co zostanie po zbiorze kukurydzy. Pokażemy także jak projektowaliśmy nowe produkty żywnościowe z seniorami i wyjątkowy sposób na ogrzewanie szklarniowych pomidorów czy truskawek – bo za pomocą piany!
„Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu prowadzone są niezwykle ciekawe badania, dlatego chcieliśmy opowiedzieć o nich szerszej widowni” – mówi Katarzyna Lesińska z Działu Marketingu i Komunikacji, koordynatorka przedsięwzięcia. „Udowodnimy, że nauka to nie tylko trudne nazwy i skomplikowane eksperymenty, a po prostu poszukiwanie innowacyjnych i praktycznych rozwiązań, które są w naszym życiu, nawet jeśli ich nie dostrzegamy”. Za oprawę filmową odpowiada grupa GUZIK-OWCY.
Zapraszamy na uczelniany kanał YouYube:
https://www.youtube.com/c/UniwersytetPrzyrodniczywPoznaniu
Pierwszy film można obejrzeć od piątku 19.01.2024 r. od godz. 11:00 pod linkiem: https://youtu.be/9lYqTTLNL4g
Filmy zostały zrealizowane w ramach projektu „Najlepsi z natury 2.0. Zintegrowany Program Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.