Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Trzecia Międzynarodowa Konferencja Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (PTNŻ) 3rd International Scientific Conference of the „Dilemmas of Human Nutrition Sciences – Today and Tomorrow” Nutrition and women's health | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Trzecia Międzynarodowa Konferencja Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (PTNŻ) 3rd International Scientific Conference of the „Dilemmas of Human Nutrition Sciences – Today and Tomorrow” Nutrition and women's health

W dniach 22-23 czerwca w budynku Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbyła się Trzecia Międzynarodowa Konferencja Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (PTNŻ) „Dilemmas of Human Nutrition Sciences – Today and Tomorrow” Nutrition and women's health, której tematem wiodącym była rola żywienia w profilaktyce zdrowotnej kobiet. Prezentowane treści w sposób interdyscyplinarny poruszały zagadnienia związane z wpływem poszczególnych mikroskładników i witamin, żywności funkcjonalnej, mikrobioty, a także określonych wzorów żywienia na konsekwencje zdrowotne w różnych stanach fizjologicznych kobiet, ze szczególnym uwzględnieniem ciąży, okresu menopauzy i wzmożonej aktywności fizycznej.

 

 

 

Konferencję otwierał wykład Pani profesor Helene McNulty (Professor of Human Nutrition & Dietetics, Ulster University, Northern Ireland), która w sposób niezwykle  przystępny przedstawiła wyniki badań dotyczące kluczowej roli witamin z grupy B, głównie folianów i ryboflawiny, w ochronie zdrowia kobiet i w rozwoju funkcji poznawczych ich potomstwa.

Program konferencji został podzielony na sześć sesji tematycznych, które rozpoczynały wykłady zaproszonych gości.

Sesja pierwsza dotyczyła optymalnego żywienia na przestrzeni życia (WOMEN'S HEALTH: OPTIMAL NUTRITION THROUGHOUT THE LIFECYCLE – PART I). Uczestnicy mogli wysłuchać wykładu Pani prof. Mary Yannakoulia (Department of Nutrition and Dietetics, Harokopio University, Athens, Greece) dotyczącego różnych aspektów diety śródziemnomorskiej, jej odmian i efektów zdrowotnych.

Sesja druga skupiła się głównie na przedstawieniu zachowań żywieniowych (WOMEN'S NUTRITIONAL BEHAVIOR). Pani prof. dr hab. Anna Brytek-Matera (Zakładu Psychologii Żywienia; Laboratorium Badań nad Zachowaniami Żywieniowymi – EAT Lab; Instytut Psychologii, Uniwersytet Wrocławski) wprowadziła słuchaczy w etiologię i problematykę zaburzeń odżywiania z perspektywy psychologicznej.

Kolejna sesja poświęcona była żywieniu kobiet uprawiających różne dyscypliny sportowe (NUTRITION FOR PHYSICALLY ACTIVE WOMEN). Zwrócono uwagę na suplementację diety w celu poprawy wydajności i regeneracji zawodniczek po wysiłku fizycznym, a także poruszono problem niedoborów żywieniowych w tej grupie kobiet.

Następnie skupiono się na roli żywności funkcjonalnej (FUNCTIONAL FOOD FOR WOMEN'S HEALTH). Tę sesję otwierał wykład Pani prof. Iwony Rudkowskiej (Department of Kinesiology, Université Laval Researcher, CHU de Québec- Université Laval Research Center), która przedstawiła wyniki badań w zakresie zmian profilu lipidowego, stężenia glukozy, ciśnienia tętniczego oraz ekspresji genów wywołanych spożywaniem ryb, nabiału i owoców jagodowych u kobiet z zespołem metabolicznym.

Kolejna sesja (WOMEN'S HEALTH: OPTIMAL NUTRITION THROUGHOUT THE LIFECYCLE PART II) poruszała zagadnienia związane z mikrobiotą. Pani prof. dr hab. n. med. Beata Banaszewska (Sanprobi) wskazała na rolę suplementacji probiotycznej w leczeniu kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS).

Ostatnia sesja dotyczyła najbardziej aktualnej wiedzy związanej z żywnością i żywieniem (CURRENT TOPICS IN NUTRITION AND FOOD SCIENCES). Pani prof. WUM dr hab. Iwona Traczyk (Zakład Żywienia Człowieka Wydział Nauk o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny) przedstawiła wyniki badań wykonanych w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, uwypuklając najczęstsze błędy żywieniowe Polek i związane z nimi niedobory witamin i składników mineralnych.

 

Oprócz doniesień ustnych, na konferencji przedstawiono także szereg plakatów poruszających różne zagadnienia z dziedziny żywienia kobiet. Najlepsze wystąpienia zostały nagrodzone. Ponadto, uczestnicy mieli możliwość nawiązania współpracy naukowej i dyskusji podczas bankietu, który uwieńczył pierwszy dzień konferencji.

 

dr n. med. Joanna Mikołajczyk-Stecyna

Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

 

WYDZIAŁY