Właśnie ukazał się kolejny numer kwartalnika „Wieści Akademickie”. Najnowsze wydanie poświęcone zostało badaniom naukowym w dziedzinie nauk o żywności i żywieniu.
Dzięki badaniom naukowym i postępowi technologicznemu możliwe jest opracowywanie nowych metod produkcji żywności, poprawianie jej jakości, zwiększanie trwałości i bezpieczeństwa. Badania naukowe w dziedzinie nauk o żywności i żywieniu oraz zdrowia prowadzą również do opracowywania coraz bardziej spersonalizowanych planów żywieniowych i dostosowywania ich do indywidualnych potrzeb i predyspozycji genetycznych. W najnowszym numerze kwartalnika uniwersyteckiego przedstawiono, jakie badania naukowe prowadzone są na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w tym obszarze i jakie działania podejmuje się w celu poprawy jakości żywności oraz zapewnienia bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju w tej dziedzinie.
W „Wieściach Akademickich” piszemy również jak zwykle o ważnych wydarzeniach z życia Uczelni, o osiągnięciach pracowników i studentów, nowościach wydawniczych oraz ludziach, którzy tworzyli nasz Uniwersytet.
Nowy numer Wieści Akademickich jest dostępny TUTAJ
Iwona Cieślik
Redaktor naczelna WA