22 czerwca w Sali Senatu UPP odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom tegorocznej Sesji Studenckich Kół Naukowych UPP.
Dyplomy i nagrody zwycięzcom wręczył prof. dr hab. Piotr Ślósarz, Prorektor ds. studiów oraz prof. dr hab. Piotr Goliński, Prorektor ds. nauki i współpracy międzynarodowej. Sesja Studenckich Kół Naukowych, podczas której studenci zaprezentowali wyniki prac badawczych powstałych w ramach działalności studenckiego ruchu naukowego odbyła się 29 maja w Kolegium Rungego UPP.
Podczas Sesji zaprezentowano 26 referatów – (6 - sekcja techniczna, 11 – sekcja przyrodnicza, 9 – sekcja nauk ekonomiczno-społecznych, , i 15 posterów z 16 Kół Naukowych o bardzo zróżnicowanej tematyce.
KOMITET ORGANIZACYJNY:
mgr Karolina Brzóska
mgr Malwina Karmelita
mgr inż. Agata Walczak-Górka
Dominika Salwowska
Natalia Cieślewicz
Joanna Wyrwał
KOMITET NAUKOWY:
prof. UPP dr hab. Piotr Rybacki – PEŁNOMOCNIK REKTORA
DS. KÓŁ NAUKOWYCH
dr hab. Jacek Kamczyc
mgr inż. Maciej Kroll
dr hab. inż. Remigiusz Łukowiak
prof. UPP dr hab. Roma Ryś-Jurek
dr hab. Maciej Sassek
prof. UPP dr hab. Artur Szwengiel
PATRONAT:
prof. dr hab. Piotr Ślósarz
PROREKTOR DS. STUDIÓW
LAUREACI
I. SEKCJA TECHNICZNA
I MIEJSCE
KN Studentów Biotechnologii „OPERON”
OPRACOWANIE SKŁADU I BADANIE WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH BIOBÓJCZYCH PREPARATÓW DO MYCIA I DEZYNFEKCJI SKÓRY
Katarzyna Wojtyniak
II MIEJSCE
SKN Technologów Drewna
IDEA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU W PRODUKCJI PŁYT WIÓROWYCH - SUBSTYTUCJA WIÓRÓW DRZEWNYCH ŁUPINAMI Z ORZECHÓW WŁOSKICH. WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Maciej Klucewicz, Błażej Góral, Maciej Florczak, Martyna Plesińska, Martyna Wienke, Marta Sikorska,
Piotr Wojtala, Mikołaj Filip, Antoni Jakubowski
III MIEJSCE
SKN Technologów Żywności
WŁAŚCIWOŚCI TECHNOLOGICZNE IZOLATU BIAŁKOWEGO ZE ŚWIERSZCZY ACHETA DOMESTICUS
Jakub Królak, Krzysztof Przesmycki, Łukasz Szala, Jan Kucharski
WYRÓŻNIENIE
SKN Inżynierii Rolniczej
OCENA WŁAŚCIWOŚCI MECHANICZNYCH CZĘŚCI ROŚLIN
Damian Tomaszewski, Michał Żabierek
II. SEKCJA PRZYRODNICZA
I MIEJSCE
SKN Zootechników i Biologów
POSZUKIWANIE PODŁOŻA GENETYCZNEGO WYSTĄPIENIA ROZSZCZEPU WARGI I PODNIEBIENIA U PSÓW RASY AMERYKAŃSKI STAFFORDSHIRE TERIER
Jędrzej Rozynek
II MIEJSCE
SKN Zootechników i Biologów
SKUTECZNOŚĆ POKARMÓW WYBARWIAJĄCYCH CIAŁA RYB ORAZ ICH WPŁYW NA WITALNOŚĆ GURAMI MARMURKOWEGO ODMIANY ZŁOTEJ
Paula Skrzypczak, Mariusz Siok, Klaudia Łyczykowska, Piotr Szymkowiak,
Lilianna Ciesielska, Konstancja Ciamciak
III MIEJSCE
SKN Leśników
KOKOSZKI NA LODZIE – O ZIMOWANIU KOKOSZKI (GALLINULA CHLOROPUS) NA TERENIE POZNANIA
Marcin Łaguna, Weronika Kopa, Wiktor Kroker, Marta Kucharzak, Kacper Sowała
WYRÓŻNIENIE
SKN Leśników
PREFERENCJE WYBORU KRYJÓWEK PRZEZ NIETOPERZE ZIMUJĄCE W SZCZELINIE PRZECIWLOTNICZEJ W PARKU SOŁACKIM W POZNANIU
Martyna Woltyńska, Katarzyna Sycz, Monika Breza
SKN Ogrodników
WPŁYW DODATKU POPIOŁU LOTNEGO ZE SPALANIA WĘGLA BRUNATNEGO NA ZAWARTOŚĆ METALI CIĘŻKICH W GLEBIE
Jacek Rogalski
SKN Rolników
HERBICYDOWY STRES ROŚLIN I MOŻLIWOŚĆ JEGO OGRANICZENIA
Michał Trybuchowski
III. SEKCJA NAUK EKONOMICZNO-SPOŁECZNYCH
I MIEJSCE
SKN Młodych Menadżerów
AKTYWNOŚĆ ZAWODOWA STUDENTÓW UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO W POZNANIU
Jolanta Szablewska, Agnieszka Stachowiak, Tobiasz Henicz
II MIEJSCE
SKN Rolników
POSTRZEGANIE ROLNICTWA PRZEZ NASTOLATKÓW
Michał Chamier Gliszczyński, Bartosz Witkowski
III MIEJSCE
SKN Dietetyków
WIEDZA I POSTAWY ŻYWIENIOWE KOBIET DĄŻĄCYCH DO ZMNIEJSZENIA MASY CIAŁA - ANALIZA ZACHOWAŃ W SOCIAL MEDIACH
Krystian Zbierski
WYRÓŻNIENIE
SKN Młodych Menadżerów
DWUCYFROWA INFLACJA A WYDATKI STUDENTÓW
Jagoda Lewandowska, Wiktoria Brewczyńska
SKN Młodych Księgowych i Finansistów
WPŁYW INFLACJI NA ZACHOWANIA KONSUMPCYJNE I DOBROBYT FINANSOWY GOSPODARSTW DOMOWYCH
Magdalena Piechocka, Julia Sieracka, Klaudia Szczap
IV. SEKCJA POSTEROWA
I MIEJSCE
SKN Architektury Krajobrazu
RENOWACJA ZIELONYCH ŚCIAN W BUDYNKU BIOCENTRUM UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO W POZNANIU
Weronika Falkowska
II MIEJSCE
SKN Technologów Żywności
FIZYKOCHEMICZNE I SENSORYCZNE WŁAŚCIWOŚCI OWSIANO-LNIANYCH BATONÓW SYNBIOTYCZNYCH
Anna Misiak
III MIEJSCE
SKN Zootechników i Biologów
CZY OWADY ZAGOSZCZĄ NA NASZYCH TALERZACH? WPŁYW ZASTOSOWANIA TŁUSZCZU Z LARW NA WYBRANE PARAMETRY SENSORYCZNE MIĘSA
Liliana Ciesielska, Konstancja Ciamciak, Piotr Szymkowiak, Paula Skrzypczak, Mariusz Siok, Klaudia Łyczykowska
WYRÓŻNIENIE
SKN Leśników
JESIENNE ZALOTY – SWARMING NIETOPERZY W OJCOWSKIM PARKU NARODOWYM
Martyna Woltyńska, Katarzyna Sycz, Monika Breza, Anna Świątkowska, Anna Liczba
SKN Zootechników i Biologów
MONITORING KONCENTRACJI GAZÓW CIEPLARNIANYCH ORAZ AMONIAKU W MAŁYCH I DUŻYCH GOSPODARSTWACH NA TERENIE WIELKOPOLSKI
Bogumiła Nowak, Aleksandra Szejner, Maria Skorupka, Beata Wyrwał, Magdalena Kowalska
SKN Architektury Krajobrazu
KNAK DLA UAM - PROJEKT I REALIZACJA ZAZIELENIENIA COLLEGIUM MAIUS
Igor Mihułka