Przyszłość rolnictwa kształtuje się dzięki badaniom, innowacjom oraz rozwijaniu potencjału w sektorze rolno-spożywczym. To dzięki nim możliwe są rozwój i wdrażanie najnowocześniejszych technologii, takich jak sztuczna inteligencja, robotyka i platformy cyfrowe. Umożliwiają one także adaptację do zmian klimatycznych, zaspokajanie coraz większego zainteresowania zrównoważoną produkcją. Dzięki nim ludzkość może dostosowywać się do wyzwań globalizacji w handlu i rosnącego zapotrzebowania na żywność.
Przedsiębiorstwa w tym sektorze muszą być innowacyjne, zrównoważone i elastyczne, aby skutecznie radzić sobie z dynamicznymi warunkami rynkowymi. Odpowiednie wykorzystanie nowoczesnych technologii oraz innowacyjnych badań pozwala na efektywniejszą produkcję, minimalizację strat i lepsze dostosowanie do pojawiających się wyzwań. Strategiczne podejście do innowacji staje się zatem kluczowym elementem sukcesu w sektorze żywnościowym i agrobiznesie. W bieżącym numerze przedstawiamy badania i projekty w tym obszarze prowadzone na UPP.
Numer do pobrania: na platformie cyfrowej: https://anyflip.com/jlxfd/mbnl/
w formacie pdf: Wieści Akademickie marzec 2024
Zapraszam do lektury!
Iwona Cieślik, redaktorka naczelna