Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility 19th Euro Fed Lipid Congress and Expo Fats, Oils and Lipids: from Raw Materials to Consumer Expectations, Poznań 2023 | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

19th Euro Fed Lipid Congress and Expo Fats, Oils and Lipids: from Raw Materials to Consumer Expectations, Poznań 2023

19 Międzynarodowy Kongres Naukowy European Federation for the Science and Technology of Lipids, którego współorganizatorem był Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, odbył się 17-20.09.2023 w Poznaniu. Tematem przewodnim tego wydarzenia były „Fats, Oils and Lipids – From Raw Materials to Consumer Expectations”.  

 

 

 

W konferencji wzięło udział ponad 500 naukowców z 49 krajów z całego świata, w tym m.in. z Malezji, Arabii Saudyjskiej, Kuwejtu, Korei Południowej,    Łotwy, Izraela, Brazylii, Urugwaju, Stanów Zjednoczonych oraz z wielu krajów Unii Europejskiej. Z Polski udział w konferencji uczestniczyło prawie 70 osób, w tym 23 naukowców z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UPP.  

 

Konferencję otworzył, w towarzystwie prof. dr Karin Schwarz – prezes EuroFedLipid, prorektor ds. nauki i współpracy międzynarodowej prof. dr hab. Piotr Goliński. Wykład otwarcia wygłosili prof. dr hab. Paweł Bogdański i dr Małgorzata Moszak z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu na temat „Obesity – Clinical Implications and Future of Lipids in Nutritional Treatment”. 

 

Obrady odbywały się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, gdzie można było codziennie wysłuchać wykładów wygłaszanych przez zaproszonych gości. W ciągu czterech dni intensywnych spotkań wygłoszono: 7 wykładów plenarnych, 16 głównych wykładów tematycznych oraz prawie 140 doniesień w poszczególnych sekcjach, a także przedstawiono wyniki badań naukowych na około 160 posterach. W 20 sekcjach tematycznych przedstawiane były najnowsze trendy począwszy od uprawy roślin oleistych i hodowli zwierząt, aż do oczekiwań jakościowych i sensorycznych konsumentów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się sekcje dotyczące roli tłuszczów w żywieniu i ich wpływu na zdrowie człowieka, wykorzystania tłuszczów do produkcji biopaliw i polimerów oraz alternatywnych źródeł tłuszczów jadalnych. Po raz pierwszy w ramach konferencji przedstawiano także wykłady dotyczące zastosowania tłuszczów w przemyśle kosmetycznym, jako suplementy diety czy produkcji farmaceutyków. 

 

Konferencja była sponsorowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz prawie 50 firm, organizacji, fundacji i stowarzyszeń. Wszyscy sponsorzy mieli możliwość zaprezentować swoje produkty podczas całej konferencji, a uczestnicy mogli zapoznać się z osiągnięciami przemysłu analitycznego, tłuszczowego, chemicznego i wydawniczego. 

 

Wielu gościom umożliwiono także wizyty na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu UPP, gdzie mogli zapoznać się z badaniami prowadzonymi przez pracowników w tematyce lipidowej.  

 

Oprócz uczestnictwa w obradach Goście mieli także możliwość zwiedzania z przewodnikiem starego miasta i zapoznania się z jego historią, zorganizowano wizytę w Rogalowym Muzeum oraz Poranny Jogging wzdłuż Warty.  

 

Za organizację wydarzenia z ramienia UPP odpowiedzialni byli prof. dr hab. Magdalena Rudzińska i prof. UPP dr hab. Dominik Kmiecik z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, wspomagani przez dr Dorotę Klensporf-Pawlik z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, która czuwała nad finansami całego wydarzenia. 

 

„Organizacja takiego wydarzenia wymagała prawie dwuletniego przygotowania, podpisywania wielu kontraktów i umów o współpracy, a także czasami wypełniania dokumentów wizowych. Ale warto było!” – podsumowuje wydarzenie prof. dr hab. Magdalena Rudzińska. „Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu zostanie w pamięci uczestników kongresu jako uczelnia, do której chętnie wrócą w celach naukowych. Już dzisiaj mamy tego dowody. W dniu 16.10 2023 odwiedził Wydział prof. dr Ron Pegg z University of Georgia (Athens, USA), a w maju zapowiedział swój przyjazd prof. dr Uwe Bornscheuer z University of Greifswald (Niemcy)" - dodaje.  

 

Prof. dr hab. Magdalena Rudzińska, Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu  

Redakcja: Iwona Cieślik, rzeczniczka prasowa UPP 

 

  ​​​​​​​ ​​​​​​​ ​​​​​​​ ​​​​​​​   uczestnicy 19 Międzynarodowego Kongresu Naukowy European Federation for the Science and Technology of Lipids

WYDZIAŁY