Clarivate Analytics opublikowało Journal Citation Reports za rok 2022. Czasopismo Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, którego wydawcą jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu otrzymało swój pierwszy Impact Factor, który wyniósł 1,5.
Oryginalne recenzowane publikacje naukowe opublikowane w czasopiśmie ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria dotyczą wszystkich aspektów nauki o żywności, począwszy od właściwości surowców, poprzez ich przetwarzanie i aspekty ekonomiczne, aż do jakości gotowych produktów i ich akceptacji żywieniowej i użyteczności dla konsumenta. Obszar ten obejmuje zarówno badania podstawowe, jak i stosowane, z włączeniem wszystkich zagadnień dotyczących nauki o żywności i żywieniu i ich wzajemnych powiązań.
Czasopismo jest kwartalnikiem, wszystkie artykułu publikowane są na licencji „Open access”.
Chciałabym w tym miejscu bardzo podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do tego sukcesu, szczególnie moim najbliższym współpracownikom prof. dr hab. Joannie Suliburskiej oraz prof. UPP Aleksandrowi Sigerowi, a także pracownikom Wydawnictwa UPP, szczególnie Paniom mgr Lucynie Borowczyk i mgr Kamili Sowińskiej. To nasza wspólna codzienna, organiczna, praca pozwala istnieć temu czasopismu i pozwala na podnoszenie jego jakości.
Szczególne podziękowania należą się dla Pana prof. dr. hab. Waldemara Uchmana i Pani mgr Anny Zielińskiej-Krybus osobom, dzięki którym powstało pismo, i które przez wiele lat współtworzyły zespół dbający o czasopismo.
Bardzo dziękuję też wszystkim współpracownikom, szczególnie tym publikującym w naszym czasopiśmie dobre, cytowane artykuły oraz cytującym publikacje z Acta w czasopismach z Master Journal List Web of Science.
Link czasopisma: https://www.food.actapol.net/
Redaktor Naczelny
Prof. dr hab. Julita Reguła
Krótka historia
Czasopismo zostało założone przez Kolegiom Rektorów uczelni rolniczych w Polsce w 2001 roku. Redaktorem naczelnym został prof. dr hab. Waldemar Uchman. Pierwszy numer został wydany w 2002 roku. Na początku były wydawane dwa zeszyty rocznie, artykuły były publikowane w języku polskim i angielskim. W 2004 roku została utworzona samodzielna strona internetowa czasopisma i było to jedno z pierwszych polskich czasopism z dziedziny technologii żywności dostępnych w tej formie. W 2006 roku sekretarzem Rady Naukowej została prof. dr hab. Julita Reguła. W tym roku zapadła też decyzja o zmianie częstotliwości wydawania czasopisma – do czterech zeszytów rocznie i publikowaniu artykułów tylko w języku angielskim. W kolejnych latach czasopismo aplikowało do międzynarodowych baz indeksujących i przechodziło kolejne zmiany, m.in. wprowadzono abstrakt strukturalny zmieniono format wydawania na A4. Ważnymi krokami w rozwoju czasopisma było skuteczne aplikowanie do międzynarodowych baz danych m.in. Scopus w 2009 roku i Medline w 2011 roku. W 2014 roku sekretarzem Rady Naukowej została prof. dr hab. Joanna Suliburska, a redaktorką działu „Żywność funkcjonalna” prof. dr hab. Julita Reguła. W roku 2015 czasopismo z sukcesem aplikowało do Web of Science Core Collection. Także w tym roku zapadła decyzja o publikowaniu czasopisma w całości w języku angielskim (do tej pory dodatkowo przy artykułach były zamieszczane tytuły, słowa kluczowe i streszczenia w języku polskim). Pod koniec 2015 roku odchodzącego na emeryturę prof. dr. hab. Waldemara Uchmana zastąpiła na stanowisku redaktora naczelnego prof. dr hab. Julita Reguła, a do zespołu jako sekretarz Rady Naukowej dołączył prof. UPP dr hab. Aleksander Siger, a prof. dr hab. Joanna Sulburska została redaktorem działu „Żywność funkcjonalna i dodatki do żywności”. W roku 2020 czasopismo zostało zaindeksowane w Journal Citation Report, a w roku 2023 zostało opublikowane po raz pierwszy w JCR 2022.