Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Dwa projekty UPP z dofinansowaniem w I konkursie NUTRITECH | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Dwa projekty UPP z dofinansowaniem w I konkursie NUTRITECH

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło wyniki pierwszego konkursu w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. W wyniku oceny merytorycznej 152 wniosków 30 projektów, w tym dwa realizowane we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, zostało rekomendowanych do dofinansowania na kwotę ponad 136 milionów złotych. Pozwoli to na realizację projektów służących m.in. poprawie zdrowia i ochronie przed lawinowym wzrostem chorób dietozależnych.

 

 

Najwyżej oceniony w konkursie został projekt „Napój witaminowy wzbogacony o związki pochodzenia naturalnego o naukowo potwierdzonej skuteczności wspomagający leczenie   zespołu jelita drażliwego”, zgłoszony przez konsorcjum w składzie: Medicofarma Spółka Akcyjna, Medicofarma Biotech Spółka Akcyjna oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Kierownikiem projektu jest dr hab. Paweł Kołodziejski z Katedry Fizjologii, Biochemii i Biostruktury Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach.

Drugi projekt realizowany z udziałem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w konsorcjum z FANT Spółka z o.o. oraz Siecią Badawczą Łukasiewicz - Poznański Instytut Technologiczny, który otrzymał dofinansowanie to „Opracowanie i wdrożenie technologii przetworzenia ziaren bobiku w celu wytworzenia wzbogaconego źródła białka pozbawionego czynników antyżywieniowych do zastosowań w żywieniu człowieka”. Kierownikiem projektu jest prof. UPP dr hab. Wojciech Białas z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu.

Pozytywnie oceniony został również trzeci wniosek Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w partnerstwie z firmą Smak Tradycji Irena Olejniczak na „Opracowanie innowacyjnej technologii zagospodarowania pozaklasowych grzybów jadalnych wzbogaconych w witaminę D2 w produkcji pasztetów wegańskich celem przeciwdziałania marnotrawieniu żywności”, pod kierownictwem dr. inż. Tomasza Szablewskiego z Katedry Zarządzania Jakością Żywności i Bezpieczeństwem Żywności Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. Niestety projekt nie został rekomendowany do dofinansowania.

Głównym celem programu NUTRITECH jest zwiększenie w perspektywie do roku 2030 dostępności produktów i rozwiązań (osiągalnych cenowo dla przeciętnego konsumenta) w zakresie prawidłowego żywienia, co nastąpi dzięki wdrożeniu wyników prac badawczo-rozwojowych, z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju. W ogłoszonym przez NCBR konkursie, o dofinansowanie projektów obejmujących badania przemysłowe, eksperymentalne prace rozwojowe oraz prace przedwdrożeniowe, mogły starać się przedsiębiorstwa, ich konsorcja lub konsorcja przemysłowo-naukowe.

Program NUTRITECH zakłada wdrożenie opracowanych rozwiązań, takich jak produkty prozdrowotne, plany żywieniowe, procesy, technologie i usługi towarzyszące, które pomogą zmniejszyć ryzyko występowania przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym chorób dietozależnych. Opracowane w wyniku realizacji programu NUTRITECH rozwiązania służyć zatem mają prawidłowemu żywieniu i mają znaczenie profilaktyczne. Druga grupa rozwiązań – w postaci diet spersonalizowanych, produktów prozdrowotnych, narzędzi wspomagających oraz usług – będzie skierowana do osób już zmagających się z takimi chorobami. Trzecim celem cząstkowym programu jest zainspirowanie rynku do stosowania zasad zrównoważonego rozwoju w procesie produkcji i dystrybucji żywności prozdrowotnej.

Wyniki pierwszego konkursu NUTRITECH oraz pełna lista rankingowa znajdują się na stronie NCBR https://www.gov.pl/web/ncbr/nutritech-i-konkurs  

 

Iwona Cieślik

Rzeczniczka prasowa UPP

WYDZIAŁY